Resepi Mee Kari Ayam Sederhana Spesial Lengkap Khas Melayu Malaysia Asli Enak. Mee kari sedap siapalah yang tak suka kan?. Saya suka mee kari versi nyonya yang kuahnya agak mild dan sedikit cair, tak berapa pekat dan tak berapa lemak berminyak, boleh dihirup lagi. Dan mee kari wajib ada kerang dan tauhu kering kembung (tauhu pok). Suka betul tauhu kembang tu dalam kuah kari, sedap je!.
Gambar Mee Kari Ayam Pedas |
Resepi mee kari nyonya ni tak lah susah mana. Senang je nak buatnya, semua orang pun boleh masak mi sup kare ayam. Bahan nak guna pun gampang nak cari. Ayam juga boleh digantikan dengan daging sapi. Ini resepi mee kari ayam komplit yang special sedap tu.
RESEPI MEE KARI AYAM
BAHAN :
- 1 kg mee kuning
- 500 gram ayam - potong kecil
- 13 biji bebola ikan (fish cake)
- 300 gram udang - buang kulit
- 4 sudu besar rempah kari ayam - bancuh menjadi pes pekat
- 2 cawan santan pekat
- 3 keping kek ikan (cake fish) atau pempek
- 1 biji kentang - rebus dan lecek halus
- 1 kg kerang - rebus dan ambil isi
- 2 cawan air dari rebusan udang yang dibuang
- 2 cawan santan cair
- 2 keping asam gelugor
- 4 ulas bawang putih
- 10 tangkai cili kering- rebus dan toskan
- 6 biji bawang merah
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 2 sudu besar ebi - rendam hingga lembut
- 1 batang serai - hiris nipis
- 5 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum cengkih
- 2 tangkal daun kari
- 1 batang kayu manis
- 4 biji telur - potong 2 bahagian
- bawang goreng
- 4 biji tauhu digoreng dan dihiris
- daun bawang
- cili merah
- liamu kasturi - potong 2 bahagian
- taugeh
- 2 tangkai sawi - potong dan rebus
- rebusan udang (tidak wajib)
- Panaskan air hingga mendidih lalu celur mee kuning seketika. angkat dan toskan
- Panaskan minyak dalam periuk dengan api sederhana. tumis materi rempah hingga naik amis lalu masukan juga materi kisar halus dan pes rempah kari. kacau hingga sedikit agak garing dan hingga pecah minyak.
- Selepas tu masukan ayam dan kacau seketika sehingga separuh masak. tuang sanatan cair dan air rebusan udang. selepas tu masak hingga kuah mendidih.
- Masukan udang, kek ikan, kerang, kentang, asam glugor, bebola ikan, dan santan pekat. kacau kembali kuah tadi biar semasa proses memasak tidak pecah minyak.
- Masukan sedikit gula dan garam secukup rasa dan selesai sekali, hidangkan mee bersama hiasan dan kuah secukupnya.
- Sajikan.