Resepi Kek Lapis Selipar Jepun Sederhana Spesial Asli Enak. Kek Selipar Jepun ni rupanya sejenis kek lapis dengan warna yang agak menarik. Sedap kek ni dah coba buat masa tahun gres cina memang sedap hingga lebaran kuda Aidil Fitri pun tetap lezat.
Gambar Kek Lapis Selipar Jepun |
Selipar Jepun disini bukanlah Japanese Slipper atau di Indonesia dikenal dengan dengan Sandal Jepit terbuat dari karet, mungkin alasannya yakni kek ini berlapis-lapis menyerupai sandal atau selipar Jepun. Berikut belakang layar kumpulan aneka kreasi dan variasi olahan resepi kek selipar Jepun kukus lebih lembut dan lebih gampang hidangan sedap istimewa serta simpel membuatnya daripada kek selipar Jepun panggang lengkap dengan cara bikin sendiri di rumah ala rumahan (Homemade) untuk konsumsi sendiri maupun untuk jualan perjuangan bisnis aneka kek lapis.
RESEPI KEK LAPIS SELIPAR JEPUN KUKUS
Oleh : Khaira zedizz & Cyah
BAHAN :
- 10 biji telur
- 16 oz mentega
- 1 1/2 gelas tepung gandum atau tepung hong kong
- 1 gelas Horlick
- 1 gelas coffemate
- 1 tin kecik srikaya
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 gelas gula halus
- 1 sudu makan ovalette
- Pukul telur, gula, ovalette hingga kembang. dimangkuk berasingan pukul mentega, susu, srikaya hingga putih berkrim. selepas itu satukan adunan, lalu masukkan Horlick, coffemate, tepung Dan kacau rata.
- Bahagikan kpda 4 warna kesukaan.
- Pastikan air pengukus dipanaskan dahulu, barulah kukus berlapis-lapis setiap adunan.
- Sajikan.